niedziela, 7 października 2012

'Oko Slonia'



Zachecam Was do zrobienia jednego z moich ulubionych ciast,jest nie bywale latwe do zrobienia ale za to efektowne.


Kuchnia jest jak scena teatralna, wiec rowniez polecam improwizacje podczas wykonywania tego ciasta, orzechy wloskie mozna zastapic, laskowymi badz migdalami itd.
Do wykonania kremu mozemy uzyc wymiennie margaryny jak i masla
Make krupczatke mozemy zamienic zwykla tortowa
Nalezy pamietac jedynie o proporcjach




Bialka ubic na sztywna piane
( mozna dodac szczypte soli ale to pewnie kazda Pani domu wie),
 nastepnie stopniowo dodawac cukier, zoltka i make wymieszana z proszkiem
 do pieczenia i kakao
Blaszke wylozyc pergaminem mocno natluszczonym i piec 35 min w  temperaturze 175°
Po upieczeniu ciasta delikatne  oderwac papier, polozyc ciasto na sciereczce a nastepnie zawinac na pol i pozostawic do ostygniecia aby sie ''ulezalo''







Zagotowac mleko razem z cukrem wanilowym, dodac posiekane orzechy i chwilke pogotwac, odtstawic do ostygniecia
Margaryne utrzec z cukrem pudrem dodac przestudzona mase orzechowa
Ciasto rozlozyc, rozsmarowac krem a na zgieciu ulozyc banany
Zawinac powrotnie w ksztalt rolady





Smacznego :-)




LG
xxx
Ms Smith